woensdag 2 maart 2016

Jihadonderzoeker AlDe'emeh tegengehouden door politie omdat hij 'eruitzag als terrorist'


Jihadonderzoeker AlDe'emeh tegengehouden door politie omdat hij 'eruitzag als terrorist'

Jihadonderzoeker Montasser AlDe'emeh is naar eigen zeggen hardhandig aangepakt door de Brusselse politie enkel en alleen 'omdat hij eruitzag als een terrorist.' 'Dit laat ik niet passeren', klinkt het.

Montasser AlDe'emeh en Pieter Stockmans © Lies Willaert

Montasser AlDe'emeh (onderzoeker naar de Jihad en Syriëstrijders) is in Brussel tegengehouden door verschillende agenten 'omdat hij eruitzag als een terrorist.' AlDe'emeh is erg geschrokken en misnoegd door het voorval en dient een klacht in. 'Niet tegen de politie, maar wel tegen die specifieke agenten. Ze gedroegen zich racistisch.' De politie laat weten de zaak te bekijken.

Het was AlDe'emehs medeauteur van het boek De Jihaadkaravan, Pieter Stockmans, die het verhaal uit de doeken deed op de Facebookpagina Tussen Vrijheid en Geluk. ''s Lands bekendste stem in het bestrijden van gewelddadige radicalisering werd zonet zelf slachtoffer van het soort politiegeweld dat radicalisering bij jongeren voedt', luidt het.

Ouders Syriëstrijders

AlDe'emeh kwam van een lezing in de Commissie Binnenlandse Zaken van het Brusselse parlement. 'Een lezing over radicalisme dan nog, waar ik mijn ervaring ging delen over hoe we gewelddadige radicalisering kunnen tegengaan. Ik sprak er voor parlementsleden en politici. Daarna ging ik eten met ouders van Syriëstrijders die hun zonen verloren', schreef Stockmans neer op de Facebookpagina in naam van AlDe'emeh.

Toen hij in zijn wagen zat om terug naar huis te keren, hielden drie agenten hem tegen en moest hij al zijn verschillende documenten tonen. Maar daar bleef het volgens AlDe'emeh niet bij. Nog meer agenten zouden zijn auto genaderd hebben en hij moest uitstappen.

Vernedering

'Ze grepen me vast en duwden me met handen en gezicht tegen de auto om me te fouilleren. Ik zag hoe de agent mijn portefeuille doorzocht.'

'Neen, dat is privé. Jullie hebben geen bevel van een onderzoeksrechter', zei ik met mijn gezicht op de auto gedrukt. 'Geen probleem', zei de agent. En hij haalde de batterij en de kaart eruit. Ze doorzochten de hele auto en namen nota's.

'Omstaanders stopten en begonnen foto's te nemen, alsof ik een terrorist of een crimineel was. Wat een vernedering. Ik ben nog altijd in shock.'

'De verklaring was dat ik op een "terrorist" leek die ze zochten. Ik laat dit niet passeren', zegt hij. Daarom dient AlDe'emeh een klacht in bij de lokale politie in Molenbeek.

Volgens de auteurs is dit voorval nét het bewijs van een dynamiek die radicalisering veroorzaakt. 'Een dynamiek die ongehinderd verder gaat in onze straten.' (AVE)

Bron:

(AVE) (2015). Jihadonderzoeker AlDe'emeh tegengehouden door politie omdat hij 'eruitzag als terrorist'. Knack van http://www.knack.be/nieuws/belgie/jihadonderzoeker-alde-emeh-tegengehouden-door-politie-omdat-hij-eruitzag-als-terrorist/article-normal-630761.html geraadpleegd op 2/03/2016

 

Ik kan me dit voorval herinneren van op Het Journaal. De man was enorm verontwaardigd omdat hij gecontroleerd werd op een ‘vernederende’ manier. Gewoon omdat hij lijkt op een ‘terrorist’ die ze zochten en net wanneer hij terugkwam van een lezing over het tegengaan van gewelddadige radicalisering. Toen ik dit hoorde was ik ook een beetje verontwaardigd maar ik vroeg me af of dat de enige reden was. In het Journaal de volgende dag was de politie aan het woord. Blijkbaar was AlDe'emeh al enkele keren met zijn auto voorbij een politiebureau gereden terwijl hij het filmde. De politie had dit opgemerkt en vond dit verdacht. Dat is natuurlijk wel een reden om hem te onderzoeken maar de manier waarop vind ik niet zo gepast, als het effectief gebeurd is zoals AlDe'emeh beschrijft.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten